Reşat Nuri Güntekin - Acımak Roman Özeti

 


Zehra, okulun başöğretmenidir ve yeni eğitim öğretim gereksinimlerini eksiksiz yerine getirir. Öğrencilerle bire bir ilgilenir, ancak yaptıkları hataları asla affetmez. Acıma duygusu içinde değildir. Maarif Müdürü, Zehra'nın bu özelliğinden oldukça rahatsızdır. Daha önce birkaç kez uyarılmasına rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlememiştir.

 

Maarif Müdürü Tevfik Hayri ve Vekil Şerif Hayri Bey, Zehra'nın okulunu ziyaret etmek için giderler. Şerif Hayri Bey, Zehra'ya babasının hasta olduğunu ve İstanbul'a gidip babasını görmesini ister. Ancak Zehra, babasının olmadığını ve bahsedilen kişinin başka biri olabileceğini söyler.

 

İki gün sonra Maarif Müdürü'ne bir telgraf gelir. Zehra'nın babası Mürşit Efendi'nin ölümünün yaklaştığı bildirilir ve öğretmenin hemen yola çıkması gerektiği belirtilir. Müdür, Zehra'yı çağırarak hemen gitmesini ister. Ancak Zehra yine direnir. Müdür ısrar etmez. Bir süre sonra hazırlanmış bir şekilde Zehra gelir ve gitmeye karar verdiğini söyler.

 

Zehra, İstanbul yolunda babasının ailesine yaptıklarını, annesini, ablasını ve anneannesini nasıl öldürdüğünü ve sonunda kendisini yatılı bir okula verip hiçbir şekilde haber almadığını düşünür. İstanbul'a varır. Eski komşuları Vehbi Bey tarafından karşılanır. Neden daha önce gelmediği, babasının "Zehra, Zehra" diye öldüğü söylenir. Eve vardıklarında babasının başında birkaç kadın bulunmaktadır; babasını görmek istemez. Babasının eşyalarının bulunduğu bir sandık anahtarı verilir. Aslında istemez, ancak sandığı açar ve içinde bir günlük bulunur. Günlüğü okumaya başlar. Babasının ilk memuriyet yıllarını, annesiyle evlenmesini, anneannesinin davranışlarını okur. Zehra, daha önce bildiklerinin tamamen tersi olduğunu öğrenir. Aslında tüm suçun annesinde ve anneannesinde olduğunu anlar. Bundan sonra içinde acıma duygusu oluşur. Hemen gidip babasının ayaklarını öper. Birkaç gün sonra tekrar okuluna döner ve artık Zehra'nın hiçbir eksikliği kalmamıştır. Acımayı öğrenmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski