George Orwell - Hayvan Çiftliği Roman Özeti



Hayvan Çiftliği, George Orwell tarafından 1945 yılında yazılan bir roman. Kitap, insanların nasıl güç sahibi olup kötüye kullandıklarını ve bu gücü nasıl ele geçirdiklerini ele alır. Roman, bir grup hayvanın devrim yaparak çiftliği ele geçirme çabalarını anlatır.

 

Çiftlikte yaşayan hayvanlar, insanların sömürüsü altında zorlu bir hayat sürmektedirler. Bunun üzerine domuzlar önderliğinde bir devrim başlatırlar ve hayvanların çiftliği yönetmesine karar verirler. Devrim sonucunda hayvanlar kendilerine özgürlük kazandıklarını düşünürler. Ancak zamanla domuzlar önderliğindeki yönetim şekli giderek otoriterleşir ve hayvanlar tekrar insanların egemenliği altında yaşamaktan kurtulamazlar.

 

Domuzlar, hayvanların çiftlikte yaşamlarını idare etmek için bir hükümet kurarlar ve bir dizi kural belirlerler. Ancak zamanla, domuzlar kendi çıkarları doğrultusunda bu kuralları değiştirirler ve hayvanlar daha kötü bir hayat sürmeye başlarlar. Domuzlar, hayvanların ürettiği yiyecekleri kendileri yemeye başlarlar, lüks evlerde yaşamaya başlarlar ve hatta hayvanların arasında ayrıcalıklı bir sınıf oluştururlar.

 

Hayvanlar bu duruma karşı çıksalar da domuzların otoriter yönetimine karşı koyamazlar. Domuzların yalanları ve propagandası sayesinde hayvanlar, yönetim şeklinin değişmesinin çiftliğin iyiliği için gerekli olduğunu düşünürler. Ancak sonunda domuzlar, hayvanların çiftliğinde insanlar gibi yaşamaya başlarlar.

 

Kitap, bir yandan hayvanların insanların egemenliği altında yaşama mücadelesini, diğer yandan ise güç sahibi olmanın insanları nasıl değiştirdiğini anlatır. Orwell, romanında totaliter yönetimleri eleştirmekte ve insanların nasıl kötüleşebileceğini göstermektedir. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski