Fyodor Mihayloviç Dostoyevski - Suç ve Ceza Roman Özeti

 


Rodya Romanoviç Raskolnikov, zengin olmayan bir gençtir ve hukuk öğrenimini yarıda bırakmıştır. Batı'dan gelen siyasi ve felsefi düşüncelerle kafası karışıktır ve nefret ettiği bir tefeci kadını öldürmeye karar verir. Bu sayede hem maddi problemlerinden kurtulabilecektir, hem de dünyayı kötü, değersiz insanlardan temizleyecektir. Raskolnikov, yüce bir amaca hizmet eden bir cinayetin kabul edilebilir olduğuna inanmaktadır. Birçok hesaplamadan sonra kadının evine giderek onu vahşice baltayla öldürür. Ancak, evde yaşayan üvey kız kardeşi Alonya'nın beklenmedik bir şekilde ortaya çıkması üzerine, onu da öldürmek zorunda kalır. Birkaç küçük süs eşyası alır ve kimseye görünmeden kaçar.

 

Raskolnikov, kimse tarafından görülmediğini bile bile son derece endişelidir. Endişesi, ailesi ve yakın çevresi tarafından da hissedilir. Raskolnikov'un hayatında üç kadın vardır: annesi, müşfik bir kadın; kız kardeşi Dounia; ve fahişelik yaparak ailesine bakmak zorunda kalan Marmeladov adlı işsiz bir kâtibin kızı Sonia.

 

Raskolnikov, öldürdüğü kadının evinden aldıklarını ve diğer delilleri saklamak için deli gibi çırpınır. Bir borç yüzünden karakola çağrıldığında polislerin yanında baygınlık geçirir ve günlerce hasta yatar. "Katilin cinayet yerine dönmesi" kuralına uygun olarak, yakalanmayı ve rahatlamayı, arınmayı arzulayan Raskolnikov, öldürdüğü tefeci kadının evine gider. Burada komiserle tanışır ve davranışları dikkat çekerek baş şüpheli haline gelir. Zeki bir adam olan Komiser Porfiry Petroviç, Raskolnikov'un katil olduğunu düşünür.

 

Raskolnikov, Sonia'ya suçunu ve aşkını itiraf eder. Sonia fahişelik yapmasına rağmen inançlı ve iyi kalpli bir kızdır. Ona acır ve suçunu polise itiraf etmesi gerektiğini söyler. Sonunda vicdan azabı sayesinde Raskolnikov suçunu itiraf eder ve Sibirya'ya sürgüne gönderilir. Sonia, onun serbest kalacağı günü bekleyecektir. Raskolnikov, yine de aşırı bir pişmanlık duymamaktadır, fakat Sonia’nın sayesinde kendini dine verebilecektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski