Fyodor Mihayloviç Dostoyevski - Karamazov Kardeşler Roman Özeti

 


Fyodor Pavloviç Karamazov, bir toprak sahibi ve zengin bir adamın kızıyla evlenir. Fyodor, serseri bir doğaya sahip olduğu için her türlü kötülüğün beklendiği biri olarak bilinir. İlk karısından Dimitri adında bir oğlu olur ve kadının tüm mal varlığını üzerine geçirir. Kadın, kötü muameleye dayanamayarak her şeyini geride bırakıp gider ve yokluk ve acılar içinde ölür. İkinci karısından İvan ve Aleksi (Ayoşa) adında iki oğlu olur. İkinci karısı da adamın zulmüne dayanamaz ve ölür. Fyodor Karamazov, kasabadaki saf bir kızı kandırarak hamile bırakır ve kız doğum sırasında hayatını kaybeder, böylece Smerdyakov adında dördüncü bir oğlu daha olur. İlk üç çocuk, akrabaları tarafından büyütülür. Şu anda Dimitri 27, İvan 24 ve Aleksi (Alyoşa) ise 20 yaşındadır.

 

Dimitri, bir süre subay olarak hizmet verir, ancak bu işi sürdüremedi. İvan ise üniversite öğrenimini sürdürürken gazete ve dergilere yazılar yazarak para kazanır. Aleksi ise papaz olur. Son kardeş Smerdyakov ise babasına hizmetkarlık yapmaktadır.

 

Dimitri, Albay Katerina'ya (Katya) aşık olur. Kızın babasının zimmetine geçirdiği parayı ödemesi karşılığında ona sahip olur. Katya daha sonra Dimitri'nin gerçekten kendisine aşık olduğuna inanır ve nişanlanırlar. Bu dönemde Dimitri, Gruşenka adında bir kıza da ilgi duyar. Katya, Dimitri'ye kardeşinin Moskova'daki kız kardeşine göndermesi için üç bin ruble verir. Ancak Dimitri bu parayı Gruşenka ile harcar. Dimitri borçlu olduğu için Katya'dan ayrılamaz, ancak kalbi Gruşenka'da kalmıştır.

 

Dahası, Gruşenka'ya Dimitri'nin babası Fyodor Karamazov da aşık olmuştur. Bu sırada Dimitri'nin nişanlısı Katya'ya İvan da aşık olur ve aynı zamanda Katya'dan ilgi görür. Dimitri bu durumdan rahatsızlık duymaz, çünkü Katya'dan ayrılmak istemektedir. Katya ise kendini feda etmeye hazırdır, Dimitri'yi düzeltebilmek için.

 

Dimitri, Gruşenka'yı görmek için evine gider, ancak onu orada bulamaz. Babasının yanına gittiğini düşünerek deliye döner. Babasını öldürmeyi planlar ve babasının evine gider. Ancak babası ve Gruşenka evde yoktur. Dimitri bahçıvanla kavga eder, onu yaralar ve kanlar içinde kalır. Aslında Gruşenka eski bir sevgilisiyle birlikte gitmiştir. Dimitri peşlerinden gider ve onları bir handa eğlenirken bulur. Dimitri, Gruşenka'nın yanındaki adama bir miktar para verir. Adam basit biri olduğu için kızı bırakıp gider. Gruşenka, Dimitri'ye sadece kendisini sevdiğini söyler ve çılgınca eğlenirler. Dimitri, parası olmadığı halde herkese içki ısmarlar. Bu sırada polis gelir ve Dimitri'yi babasının parasını çalmak ve onu öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklar. Oysa babasını evdeki hizmetçi Smerdyakov öldürmüştür. Smerdyakov bu olayı İvan'a anlatır. İvan, bunu mahkemede anlatacağını söyleyince adam intihar eder. Ancak İvan, mahkemede bunu dile getirmez. Çünkü Dimitri hapiste olduğunda Katya onunla kalacak ve İvan bundan faydalanacaktır. Katya'nın, Dimitri'nin babasını öldürmeyi planladığına dair yazdığı bir mektup vardır. Katya, mektubu Dimitri'nin işlediği cinayeti düşünerek mahkemeye sunar. Dimitri 20 yıl sürgün cezasına çarptırılır.

 

İvan, hizmetçinin itirafını mahkemede dile getirmediği için vicdan azabı çeker ve beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılır.

 

Papaz olan Alyoşa ise Dimitri'nin Sibirya'ya sürgün edileceği yere, onunla birlikte gitmek için hazırlıklar yapar. Artık kendini insanlara hizmet etmeye adamıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski